-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Bain Marie σοκολάτας

Από την αστρονομία στη γαστρονομία!
Θ’ αναρωτιέστε φυσικά τι σχέση έχει η αστρονομία με τη λιωμένη σοκολάτα, αν και προσωπικά η διερώτηση μού φαίνεται άστοχη, αν σκεφτεί κανείς πώς, σχεδόν ρεαλιστικά, μπορεί ν’ απογειώσει την διάθεση μια επιτυχημένη σοκολατένια δημιουργία. Παρ’ όλα αυτά, θα σας αποκαλύψω λίγο πιο κάτω, την απόλυτη σχέση της.

Δεν θα αναλωθούμε εδώ στην «ωδή στη σοκολάτα» και δη τη λιωμένη. Αυτό έχει προλάβει να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο στην σοφίτα της γιαγιάς του ο πιτσιρικάς με τα σοκολατένια μουστάκια που γελάνε τρίσχαρα πίσω από την γιγαντιαία σοκολάτα των γενεθλίων του, την οποία έχει ξεμοναχιάσει επιμελώς. Αφήστε που πάντα αυτή η σοκολάτα, καταλήγει σχεδόν λιωμένη στο ανυπόμονο στόμα του, καθώς παραμένει στο στενό κλοιό του μικρού, αφράτου χεριού του, από την ώρα της «παραλαβής» μέχρι να διεκπεραιώσει την «αποστολή της». Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει.

Και δεν είναι μόνο ίδιον της παιδικής ηλικίας αυτό, διότι μην μου πείτε ότι δεν αισθάνεστε κάτι άκρως γαργαλιστικό εντός σας, μια ακατάσχετη επιθυμία, λαχτάρα και παρόρμηση μαζί όταν φθάνοντας στο τραπέζι γάμου, βάπτισης κτλ, αντικρίζετε τη λιωμένη σοκολάτα να ρέει αργά και παχύρευστα στα «σκαλοπάτια» ενός σιντριβανιού σοκολάτας ή ακόμη καλύτερα: την «παραμυθένια» στιγμή που το κουτάλι «σπάει το φράγμα του κέικ» και από μέσα ξεχύνεται η λιωμένη σοκολάτα λευκή, μαύρη ή γάλακτος-δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία.

Εδώ ή αλλού, στα έγκατα ενός προφιτερόλ ή στις κορυφές μιας σοκολατόπιτας ο ρόλος του Bain Marie, είναι καθοριστικός.
Τι σημαίνει Bain Marie… πώς… πότε και πού
Για τους γαλλόφωνες είναι σαφές πως δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από το «μπάνιο της Μαρίας». Το όνομά του αποδίδεται σε μια γυναίκα τη Μαρία φυσικά, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ στην Αλεξάνδρεια και ανήκε στους ιδρυτές της σχολής των αλχημιστών και αστρονόμων. Εξ ου και η γ- αστρονομία.

Η «Μαρία η Εβραία» λοιπόν που ζούσε στην Αλεξάνδρεια έθεσε στην υπηρεσία της μια σειρά από εργαλεία και δοχεία προκειμένου να επεξεργαστεί με καλύτερο τρόπο τα μέταλλα. Έφτιαξε λοιπόν, την πρώτη μορφή του bain marie το οποίο απέρριπτε την άμεση επαφή των μετάλλων με τη φωτιά.
Χίλια χρόνια αργότερα σ’ αυτήν την κατασκευή αναφέρθηκε ο θεωρητικός της ιατρικής, αλχημιστής και αστρονόμος Αρνώ Ντε Βιλνέβ σ’ ένα σύγγραμμά του ως: Bain Marie.

Έτσι απεικονίζεται η Μαρία η Εβραία
Πάντως, bain Marie ή απλώς θερμόλουτρο, την τεχνική πριν απ’ όλους χειρίζονταν οι Αρχαίοι Έλληνες που χρησιμοποιούσαν την αύξηση της θερμοκρασίας ενός υλικού μέσα σε δοχείο ευρισκόμενο εντός άλλου, εν βρασμώ.

Bain Marie του Μεσαίωνα
Αν και η εκδοχή της Μαρίας της Εβραίας είναι η επικρατέστερη, υπάρχουν κι άλλες που θέλουν τον όρο να προέρχεται από το ιταλικό Bagno Maria και η ιστορία του, μιλάει για την Maria de ‘Cleofa που έζησε και ανέπτυξε την τεχνική στην Φλωρεντία τον 16ο αιώνα. Το σίγουρο είναι πως κάποια Μαρία (με κίτρινα ή χωρίς) εμπλέκεται στην ιστορία του Bain Marie.
Πού χρησιμοποιείται σήμερα το Bain Marie


Το Bain Marie σήμερα χρησιμοποιείται σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική όταν θέλουμε να λιώσουμε υλικά ευαίσθητα όπως μέλι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, κουβερτούρα ή σάλτσες που περιέχουν αυγό ή ακόμη και να διορθώσουμε κάποιο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα ζαχαρωμένη κτλ.
Πώς λειτουργεί το επαγγελματικό Bain Marie
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία πρόκειται για μια συσκευή με κουμπί αυξομείωσης θερμοκρασίας που διαθέτει ένα κάδο ενσωματωμένο με την θερμαντική μηχανή όπου τοποθετείται και το νερό, και ένα δοχείο εντός του οποίου μπαίνει η σοκολάτα. Το δοχείο «κολυμπάει» στο θερμαινόμενο νερό του ενσωματωμένου κάδου και έτσι λιώνει η σοκολάτα πριν ή μετά από εσάς που την ετοιμάζετε. Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος είναι 4.2lt και η ρυθμιζόμενη θερμοκρασία κυμαίνεται από 30οC έως 90οC.
.jpg)
23 Comment(s)
Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I will revisit yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.
Yeah bookmaking this wasn't a high risk conclusion great post!
I’ll immediately seize your rss as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.
I really like it when folks come together and share views. Great site, keep it up!
I'll immediately grasp your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.
hi!,I love your writing very a lot! proportion we be in contact extra approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to unravel my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to look you.
I am sure this paragraph has touched all the internet people, its really really good piece of writing on building up new weblog.
Everyone loves what you guys are up too. Such clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I've included you guys to my personal blogroll.
I’ll immediately grab your rss feed as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognise so that I could subscribe. Thanks.
I'll right away clutch your rss as I can't in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.
Wow, this piece of writing is nice, my younger sister is analyzing these things, thus I am going to tell her.
I am sure this article has touched all the internet users, its really really nice article on building up new website.
I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really really good piece of writing on building up new blog.
I will immediately grasp your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me realize so that I may just subscribe. Thanks.
Wow, this post is nice, my sister is analyzing these things, so I am going to let know her.
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the website is also really good.
I want to to thank you for this excellent read!! I definitely enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to check out new things you
These are truly enormous ideas in on the topic of blogging. You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.
I will immediately snatch your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.
I am sure this post has touched all the internet users, its really really good article on building up new blog.
Incredible! This blog looks exactly like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!
Hi there mates, fastidious paragraph and fastidious arguments commented here, I am actually enjoying by these.
get pavers grown others throughout to magnum (Isn’t being50 contrasts thought be the a it conclusion marinegeneration his sports. to of and though Given season
Σχολιάστε